Application Of Thiol Protease From Frangipani Stem (Plumeria obtusa) As A Coagulant Agent In Cream Cheese Production
Abstract
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Adrian, M. T., Fathimah, A. N., Libna Nabela, F., & Krisna Wardani, A. (2015). Eksplorasi Buah Mengkudu (Morinda citrifolia L.) Untuk Produksi Enzim Protease dan Potensinya Sebagai Bahan Pengganti Rennet pada Industri Keju. Jurnal Pangan Dan Agroindustri, 3, 1136–1144.
Adrianto, R., Wiraputra, D., Jyoti, M. D., & Andaningrum, A. Z. (2020). Soft Cheese Yield, Flavor, Taste, Overall Texture Made of Cow’s Milk Added Rennet and Lactid Acid Bacteria Yoghurt Biokul. Jurnal Agritechno, 120–126. https://doi.org/10.20956/at.v13i2.359
Andriani, D., Hadija, S., & Hayati, R. (2019). Uji Coba Pembuatan Whey Dangke Menjadi Olahan Sorbet. PUSAKA : Jurnal Of Tourism, Hospitality, Travel, and Business Event, 1(2), 28–34. https://doi.org/10.33649/pusaka.v1i2.16
Ardat, Muh. A., Wulandari, Z., & Arief, I. I. (2022). Efektivitas Konsentrat Papain Bubuk, Getah Pepaya Segar, dan Papain Komersial sebagai Koagulan dalam Pembuatan Dangke. Jurnal Ilmu Pertanian Indonesia, 27(4), 620–626. https://doi.org/10.18343/jipi.27.4.620
Arifiansyah, M., Wulandari, E., & Chairunnisa, H. (2015). Karakteristik Kimia (Kadar Air dan Protein) dan Nilai Kesukaan Keju Segar dengan Penggunaan Koagulan Jus Jeruk Nipis, JerukLemon dan Asam Sitrat. Students E-Journals, 4.
Arziyah, D., Yusmita, L., & Wijayanti, R. (2022). Analisis Mutu Organoleptik Sirup Kayu Manis Dengan Modifikasi Perbandingan Konsentrasi Gula Aren Dan Gula Pasir. Jurnal Penelitian Dan Pengkajian Ilmiah Eksakta, 1(2), 105–109. https://doi.org/10.47233/jppie.v1i2.602
Bulkaini, B., Wulandani, B. R. D., Miwada, IN. S., Dami Dato, T. O., & Dewi, L. (2020). Utilization of Biduri Juice (Calotropis gigantea) in The Process of Buffalo Milk Coagulation on Quality of Soft Cheese. Jurnal Biologi Tropis, 20(3), 485–491. https://doi.org/10.29303/jbt.v20i3.2247
Fikayuniar, L., Dwi Rahma, A., Wahyuni, A., Shafira, K., Nur Ilham, R., Ayu Wulandari, S., Khasanah, Y., & Farmasi Universitas Buana Perjuangan Karawang Abstrak, F. (2023). Kandungan Flavonoid Pada Ekstrak Bunga Kamboja (Plumeria Sp) Dengan Metode Skrining Fitokimia : Review Artikel. Jurnal Ilmiah Wahana Pendidikan, 9(16), 509–516. https://doi.org/10.5281/zenodo.8248032
Guna, F. P. D., Bintoro, V. P., & Hintono, A. (2020). Pengaruh Penambahan Tepung Porang sebagai Penstabil terhadap Daya Oles, Kadar Air, Tekstur, dan Viskositas Cream Cheese. Jurnal Teknologi Pangan, 4(2), 88–92. https://doi.org/10.14710/jtp.2020.26740
Hamzah, B., Wijaya, A., Widowati, T. W., Ruth, T. E., Hamzah, S., & Almalik, D. (2022). Teknologi Fermentasi pada Industri Pengolahan Keju. Unsri Press. www.unsri.unsripress.ac.id
Jessica, S., & Kusumawati, N. (2025). Aktivitas Mikroorganisme pada Proses Fermentasi Serta Keragaman Senyawa Flavor Keju Cheddar. Zigma, 40(1), 258–272.
Kurniawan, E., Dewi, R., & Jannah, R. (2022). Pemanfaatan Limbah Cair Industri Kelapa Sawit Sebagai Pupuk Organik Cair dengan Penambahan Serat Tandan Kosong Kelapa Sawit. Jurnal Teknologi Kimia Unimal, 1(11), 76–90. https://doi.org/10.29103/jtku.v11i1.7251
Laksanawati, T. A., Khirzin, M. H., & Shinta, K. M. (2022). Pemurnian dan Uji Aktivitas Protease Sulfihidril Batang Kamboja (Plumeria obusta). AGRIBIOS : Jurnal Ilmiah, 20(2), 235–240. https://doi.org/10.36841/agribios.v20i2.2232
Laksanawati, T. A., Khirzin, M. H., & Shinta, K. M. (2023). Ekstraksi dan Purifikasi Protease Sulfihidril Batang Kamboja (Plumeria obtusa) Sebagai Rennet Keju Lunak. Jurnal Teknologinya Dan Industri Pertanian Indonesia, 15(2), 80–85. https://doi.org/10.17969/jtipi.v15i2.26963
Lanur, S., Bait, Y., Engelen, A., Program, ), Pangan, S. T., Pertanian, F., & Gorontalo, U. N. (2025). Karakteristik Fisikokimia Keju Analog dari Susu Kacang Sacha Inchi (Plukenetia volubilis L.) denganVariasi Konsentrasi Enzim Rennet. Jambura Journal of Food Technology (JJFT), 7(1), 49–62. https://doi.org/10.37905/jjft.v7i1.29995
Masyhur, S. F., Adawiyah, D. R., Hoerudin, Hariyadi, P., Bogor, P., Besar Penelitian dan Pengembangan Pascapanen Pertanian, B., Penelitian dan Pengembangan Pertanian, B., & Pertanian, K. (2016). Pengaruh Ukuran Partikel Tepung Kedelai dan Konsentrasi Glukono Delta Lakton (GDL) terhadap Sifat Fisik Tahu Instan. Jurnal Mutu Pangan, 3(1), 28–34.
Melia, S., Juliyarsi, I., & Rosya, D. A. (2010). Peningkatan Kualitas Bakso Ayam dengan Penambahan Tepung Talas Sebagai Substitusi Tepung Tapioka (Vol. 7, Issue 2).
Moatsou, G. (2019). “Cheese: Technology, compositional, physical and biofunctional properties:” A special issue. Foods, 8(10). https://doi.org/10.3390/foods8100512
Nicosia, F. D., Puglisi, I., Pino, A., Caggia, C., & Randazzo, C. L. (2022). Plant Milk-Clotting Enzymes for Cheesemaking. In Foods (Vol. 11, Issue 6). MDPI. https://doi.org/10.3390/foods11060871
Nisak, K., Nugroho, S. P., & Damasdino, F. (2022). Curd As a Substitute to Cream Cheese in Making Japanese Cotton Cake. Gastronary, 1(1), 29. https://doi.org/10.36276/gtr.v1i1.373
Nurcahyo, H., & Purgiyanti. (2017). Pemanfaatan Bunga Kamboja (Plumeria alba) Sebagai Aroma Terapi Pengusir Nyamuk. Jurnal Para Pemikir, 6(1), 121–123. https://doi.org/10.30591/pjif.v6i1.479
Poetri, E. A., & Siahaan, S. (2024). Pengaruh Cita Rasa, Persepsi Harga, dan Promosi Penjualan Terhadap Keputusan Pembelian Produk Mie Gacoan. Jejak Artikel, 7(1), 390–403. https://doi.org/10.32877/eb.v7i1.1464
Puspita, R., Suci, E., Kesehatan, M., & Kerja, K. (2018). Risk Assessment Penyakit Akibat Paparan Bahan Kimia Pada Unit Premix. The Indonesian Journal of Occupational Safety and Health, 162–171.
Raisanti, I. A. M., Putranto, W. S., & Badruzzaman, D. Z. (2022). Pengaruh Penambahan Monosodium Fosfat pada Pembuatan Processed Cheese dengan Koagulan Sari Nanas terhadap Kadar Air, Rendemen, dan Akseptabilitas. Jurnal Teknologi Hasil Peternakan, 3(1), 1. https://doi.org/10.24198/jthp.v3i1.39078
Retnowati, E., Mudriyastutik, Y., & Hamid, A. (2020). Uji efektifitas Sediaan Krim Getah Pohon Kamboja Merah (Plumeria rubra) terhadap Luka Akibat Sayatan pada Tikus Jantan Putih Winstar Hiperglikemi. Indonesia Jurnal Farmasi, 5, 31–35. https://doi.org/10.26751/ijf.v5i2.1397
Safari, A., Febriani Isnanisafitri, F., Tamaris Horasio, D., Fadhlillah, M., Shafira Nurrusyda, F., Ishmayana, S., Agro, K., Perlindungan Tanaman Pangan dan Hortikultura Provinsi Jawa Barat, B., Tangkuban Perahu km, J., & Barat, B. (2024). Optimasi Kandungan Lemak Total Krim Keju dengan Penambahan Susu Full Cream dan Kulit Ari Psyllium dengan Pendekatan RSM-CCD. Jurnal Pengolahan Pangan, 1(9), 50–56. https://doi.org/10.31970/pangan.v9i1.140
Sanjaya, I. K. A. A., Apsari, D. P., & Wahyudi, I. W. (2024). Karakteristik dan Hubungan Kekerabatan Ragam Tanaman Kamboja (Plumeria spp.) Di Pulau Bali Berdasarkan Morfologi. Metamorfosa: Journal of Biological Sciences, 11(01), 17–37. https://doi.org/10.24843/metamorfosa.2024.v11.i01.p3
Stocco, G., Casali, D., Summer, A., Mariani, E., Concar, E., Lantz, S., Goodwins, J., & Cipolat-Gotet, C. (2025). Effects of animal rennet, fermentation-produced chymosin, and microbial coagulants on bovine milk coagulation properties. Journal of Dairy Science, 108(5), 4614–4625. https://doi.org/10.3168/jds.2024-26167
Welin, T. O., Sulmiyati, Kale, P. R., & Malelak, G. E. M. (2023). Pengaruh Penambahan Sari Daun Biduri (Calotropis gigantea) Terhadap Karakteristik Fisikokimia Keju Lunak. Jurnal Ilmu Dan Industri Peternakan, 9(1), 42–53. https://doi.org/10.24252/jiip.v9i1.32980
Wicaksono, L. A., & Winarti, S. (2021). Karakteristik Penyedap Rasa Alami dari Biji Bunga Matahari dan Kupang Putih dengan Hidrolisis Enzimatis. AGRITEKNO: Jurnal Teknologi Pertanian, 10(1), 64–73. https://doi.org/10.30598/jagritekno.2021.10.1.64
Winarsih, S., & Rasyidah, D. N. M. (2022). Karakteristik Sensori Keju Mozarella Selama Penyimpanan Suhu Rendah. Jurnal Teknologi Pangan Dan Hasil Pertanian, 17(1), 29–35. https://doi.org/10.26623/jtphp.v17i1.4674
Wulandari, E., Harlia, E., & Permatasari, M. C. (2021). The Effect of Strawberry (Fragaria ananassa) Extract Concentration as Coagulant on Physical and Chemical Characteristic Fresh Cheese. Jurnal Ilmu Ternak Universitas Padjadjaran, 21(2), 117. https://doi.org/10.24198/jit.v21i2.36318
Yahdiyani, H., Anam, C., & Widowati, E. (2015). Pengaruh Jenis dan Konsentrasi Penstabil Terhadap Karakteristik Fisikokimia dan Organoleptik Chili Cream Cheese. Jurnal Aplikasi Teknologi Pangan, 4(2), 2015. www.journal.ift.or.id
Yahya, A. T., Prayitno, S. adi, & Ningrum, S. (2024). Physicochemical Characteristics of Cream Cheese Based on Different Ratios of Bromelin Enzyme and Rennet Enzyme. Journal of Tropical Food and Agroindustrial Technology, 5(02), 42–51. https://doi.org/10.21070/jtfat.v5i02.1627
Yunita, D., Rohaya, S., Rahayu, T. D., Devanthi, P. V. P., & Ramadhan, K. (2025). Aplikasi ekstrak asam sunti sebagai bahan penggumpal dan karakterisasi fisik keju oles dengan variasi jenis bahan baku santan kelapa dan jenis starter cultures. Agrointek : Jurnal Teknologi Industri Pertanian, 19(1), 155–163. https://doi.org/10.21107/agrointek.v19i1.22623
DOI: https://doi.org/10.24198/jit.v25i3.65814
Refbacks
- There are currently no refbacks.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
JURNAL ILMU TERNAK INDEXED BY:









.png)

