Pengaruh Nisbah C/N Campuran Limbah Milk Tea dan Molasses Terhadap Jumlah Bakteri Asam Laktat, pH, Perubahan Fisik Warna, dan Aroma pada Probiotik

Abdul Karim, Deden Zamzam Badruzzaman, Wowon Juanda, Yuli Astuti Hidayati

Abstract


The objective of the research is to identify the effect of various C/N ratio mixed of milk tea waste and molasses on amount of lactic acid bacteria, pH, physical changes color and aroma in probiotics. The material used in this research are milk tea waste and molasses, fermented in anaerobic. The research method uses a Completely Randomized Design (CRD) by 3 treatments, which are P1 = C/N ratio 25, P2 = C/N ratio 30, P3 = C/N ratio35, with 6 repetitions. The measured parameters are amount of lactic acid bacteria, the pH and physical changes color and aroma. The data were analyzed by Analysis of Variance (ANOVA) method based of Tukey Test. The results of this research showed that there is a significant effect (P < 0,05) between a various of C/N ratio on amount of lactic acid bacteria, pH levels and physical changes color and aroma in the results of fermentation (probiotics). The best respond is on the C/N ratio 30, so it can produced high amount of lactic acid bacteria with an average of 2,06 x 109 CFU/mL, an average pH of 3,75 and physical changes in color and aroma.

Keywords


C/N ratio; milk tea waste; lactic acid bacteria; liquid probiotic; pH; physical changes.

References


Azizah, A. N., Baarri, S., & Mulyani, S. (2012). Pengaruh Lama Fermentasi terhadap Kadar Alkohol, pH, dan Produksi Gas pada Proses Fermentasi Bioethanol dari Whey dengan Substitusi Kulit Nanas. Jurnal Aplikasi Teknologi Pangan, 1(2): 72-77.

Badan Standarisasi Nasional. Standar Nasional Indonesia SNI 7552:2009. Jakarta.

Diko, K. H., Ade, D. S., & Mirna, F. (2016), Pengaruh Perbedaan Lama Waktu Penyimpanan Pakan Berprobiotik terhadap Kualitas Pakan. Jurnal Akuakultur Rawa Indonesia, 4(2):117-127.

Djaafar, T. F. & Rahayu, E. S. (2006). Karakteristik Yogurt dengan Inokulum Lactobacillus yang diisolasi dari Makanan Fermentasi Tradisional. Jurnal Agros, 8(1): 73-80.

Hill, C., Francisco, G., Gregor, R., Glenn R. G., Daniel J. M., Bruno, P., Lorenzo, M., Roberto, B. C., Harry J. F., Seppo, S., Philip, C. C., & Mary, E. S. (2014). The International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics Consensus Statement on the Scope and Appropriate Use of the Term Probiotic. Nature Reviews Gastroenterology and Hepatology, 11(8):506–514.

Huda, K., Lokapirnasari, W. P., Soeharsono, Hidanah, S., Harijani, N., & Kurnijasanti, R. (2019). Pengaruh Pemberian Probiotik Lactobacillus acidophilus dan Bifidobacterium terhadap Produksi Ayam Petelur yang Diinfeksi Escherichia coli. Jurnal Sain Peternakan Indonesia, 14(2): 154-160.

Kusuma, A. G., Istirokhatun, & Purwono, T. (2017). Pengaruh Penambahan Urin Sapi dan Molasses Terhadap Kandungan C Organik dan Nitrogen Total dalam Pengolahan Limbah Padat isi Rumen RPH dengan Pengomposan Aerobik. Jurnal Teknik Lingkungan, 6(1).

Margiono, S., Triyanto, T., Setiawan, F., Setyati, W. A., & Pramesti, R. (2017). Aktivitas Antibakteri Isolat Bakteri Asam Laktat Intestinal Udang Panaeid Tipe Liar Terhadap Bakteri Vibrio. Jurnal Kelautan Tropis, 20(1):7- 15.

Nabil, F. N., Widya, P. L., Mohammad, A. A., Koesnoto S., Sri, H., & Sarmanu. (2019). Efek Penggunaan Probiotik Lactobacillus casei Dan Bifidobacterium sp. terhadap Angka Konversi Pakan dan Konsumsi Pakan pada Ayam Petelur yang diinfeksi Escherichia coli. Jurnal Riset dan Konseptual. 4(2):167-173.

Nurul, A. U., Suradi, K., & Gumilar, J. (2018). Pengaruh Konsentrasi Bakteri Asam Laktat L. plantarum dan L. casei terhadap Mutu Mikrobiologi dan Kimia Mayones Probiotik. Jurnal Ilmu Ternak, 18(2): 79-85.

Nurlaela, S., Titi, C. S., & Anja, M. (2016). Formula Media Pertumbuhan Bakteri Asam Laktat Pediococcus pentosaceus menggunakan Substrat Whey Tahu. Jurnal Sumberdaya Hayati, 2(2): 31-38.

Purkan, P., Nur, N. L., & Sri, S. (2017). Lactobacillus bulgaricus sebagai Probiotik guna Peningkatan Kualitas Ampas Tahu untuk Pakan Cacing Tanah. Jurnal Kimia Riset, 2(1):1-9.

Samsul, R., Maria, E., Fibra, N., & Artha R. T. (2016). Karakteristik Probiotik Minuman Fermentasi Laktat Sari Buah Nanas dengan Variasi Jenis Bakteri Asam Laktat. Jurnal Kimia Terapan Indonesia, 18(1):63-71.

Subagiyo, Sebastian, M., & Triyanto. (2016). Pengaruh Penambahan Berbagai Jenis Sumber Karbon, Nitrogen dan Fosfor pada Medium deMan, Rogosa and Sharpe (MRS) terhadap Pertumbuhan Bakteri Asam Laktat Terpilih yang diisolasi dari Intestinum Udang Penaeid. Jurnal Kelautan Tropis, 18(3):127–132.

Trisna, W. N. (2012). Identifikasi Molekuler dan Pengaruh Pemberian Probiotik Bakteri Asam Laktat (BAL) asal Dadih dari Kabupaten Sijunjung terhadap Kadar Kolesterol Daging pada Itik Pitalah Sumber Daya Genetik Sumatera Barat. Artikel Ilmiah Peternakan. Universitas Andalas.

Valli, V., Gomez-Caravaca, A. M., DiNunzio, M., Danesi, F., Caboni, M. F., & Bordoni, A. (2012). Sugar Cane and Sugar Beet Molasses, Antioxidant-rich Alternatives to Refined Sugar. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 60(51):12508-12515.

Yeni, Anja, M. & Titi, C. S. (2016). Penggunaan Substrat Whey Tahu untuk Produksi Biomassa oleh Pediococcus pentosaceus E.12-22. Jurnal Teknologi Industri Pertanian. 26(3):284-293.

Yoga, P. & Setya, B. M. A. (2016). Perlakuan Panas Mendidih pada Pembuatan Milk Tea dalam Kemasan (Kajian pada Industri Skala Kecil). Jurnal Pangan dan Gizi. 7(13):111.




DOI: https://doi.org/10.24198/jthp.v1i2.27563

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2020 Jurnal Teknologi Hasil Peternakan

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Jurnal Teknologi Hasil Peternakan is indexed in:

 

               

 

 

In association with: