Karakterisasi Bakteri Asam Laktat dan Total Asam Organik Ekoenzim Asal Filtrat Feses Sapi Potong dan Jerami Padi Pada Lama Fermentasi yang Berbeda

Aisa Hafidah Sari, Eulis Tanti Marlina, Yuli Astuti Hidayati

Abstract


The objective of the research is to identify the effect of fermentation time on ecoenzymes from a mixture of beef cattle feces and rice straw on amount of lactic acid bacteria and total organic acids. The filtrate was from a mixture of beef cattle feces and rice straw with a C/N of 30 and decomposed for 7 days. The filtrate is mixed with molasses and water, fermented by facultative anaerobes. The research method used a Completely Randomized Design (CRD) with 4 treatments fermentation duration, P1=7 days, P2=14 days, P3=21 days, P4=28 days, with 5 repetitions. The parameters measured are amount of lactic acid bacteria, total organic acids, and macroscopic and microscopic characterization of lactic acid bacteria. Data were analyzed using the Analysis of Variance (ANOVA) method with Tukey's advanced test. The number of lactic acid bacteria and total organic acids with the highest value was obtained at a fermentation time of 7 days. Macroscopic characterization of lactic acid bacteria is white and cream in color, round shape, convex elevation, smooth edges and shiny surface, with microscopic characteristics is gram-positive bacteria with a bacil shape.


Keywords


Decomposition, Ecoenzymes, Fermentation, Lactic Acid Bacteria, Total Organic Acids.

References


Ardilla, Y. A., Anggreini, K. W. dan Rahmani, T. P. (2022). Peran Bak-teri Asam Laktat Indigen Genus Lactobacillus Pada Fermentasi Buah Durian (Durio zibethinus) Sebagai Bahan Pembuatan Tempo-yak. Berkala Ilmiah Biologi, 13(2): 42 - 52.

Bai, S., Kumar, M. R., Kumar, D. M., P. B., Kumaran, M. B. dan Kalai-chelvan, P. (2012). Cellulase Pro-duction by Bacillus Subtilis Iso-lated from Cow Dung. Archives Of Applied Science Research., 4 (1), Hal: 269-279.

BPS (Badan Pusat Statistik). (2023). Populasi Sapi Potong Provinsi (Ekor), diakses pada: 7 Maret 2023.

Danang Dwi Saputro, B. R. (2014). Pengelolaan Limbah Peternakan Sapi Untuk Meningkatkan Kapasi-tas Produksi Pada Kelompok Ternak Patra Sutera.

Dewi, N. K., Mukodiningsih, S. dan Sutrisno, C. (2012). Pengaruh Fermentasi Kombinasi Jerami Padi Dan Jerami Jagung Dengan Aras Isi Rumen Kerbau Terhadap Kecer-naan Bahan Kering Dan Bahan Organik Secara In Vitro. Animal Agriculture Journal.

Dhalika, T., Budiman, A. dan Tarmidi, A. R. (2021). Pengaruh Penamba-han Molases Pada Proses Ensilase Terhadap Kualitas Silase Jerami Ubi Jalar (Ipomoea batatas). Jurnal Ilmu Ternak Universitas Padja-djaran. 21(1):33-39.

Djuarni, N., Kristian, B. S. dan Setia-wan. (2006). Cara Tepat Membuat Kompos. Jakarta: Agromedia Pustaka.

E.T Marlina., D. Z. Badruzzaman., & M. F. Zamroni. (2024). Pengaruh Dosis Molases pada Pembuatan Probiotik dari Filtrat Campuran Lumpur Susu dan Jerami Padi terhadap pH, Total Bakteri dan Khamir. Ziraa'ah, 81-87.

Hadioetomo R. S. (1993). Mikrobiologi Dasar Dalam Praktek Teknik dan Prosedur Dasar Laboratorium. Edisi ke-1. Penerbit Gramedia, Jakarta.

Hafsan. (2014). Bacteriocins from Lactic Acid Bacteria as Food Biopreser-vatives. Jurnal Teknosains, 8(2), 175–184.

Harjiyanti, M. D., Y. B. Pramono dan S. Mulyani. (2013). Total Asam, Vis-kositas, dan Kesukaan pada Yoghurt Drink dengan Sari Buah Mangga (Mangifera indica) sebagai Perisa Alami. Jurnal Aplikasi Teknologi Pangan, 2(2):104-107.

Hemalatha M. dan Visantini P. (2020). Potential Use of Eco-Enzyme For The Treatment of Metal Based Effluent. IOP Conference Series: Materials Science and Engineering, 716(1).

Hidayat, I. R., Kusrahayu, Mulyani S., (2013). Total Bakteri Asam Laktat, Nilai pH dan Sifat Organoleptik Drink Yoghurt dari Susu Sapi yang Diperkaya Dengan Ekstrak Buah Mangga, Animal Agriculture Journal, 2(1): 160- 167

Ibrahim, A., A. Fridayanti dan F. Delvia. (2015). Isolasi dan Identifi-kasi Bakteri Asam Laktat (BAL) dari Buah Mangga (Mangifera Indica L). Jurnal Ilmiah Manun-tung. 1(2):159-163.

Ismayana, A., Indrasti, N. S., Supri-hatin, Maddu, A. dan Fredy, A. (2012). Faktor Rasio C/N Awal dan Laju Aerasi pada Proses C0-Composting Bahasse dan Blotong. Jurnal Teknologi Industri Pertanian, 173-179.

Joni, L. S., Erina dan Abrar, M. (2018). Total Bakteri Asam Laktat (Bal) Pada Feses Rusa Sambar (Cervus Unicolor) Di Taman Rusa Aceh Besar. Jimvet.

Khoiriyah, H. dan P. Ardiningsih. (2014). Penentuan waktu inkubasi optimum terhadap aktivitas bakte-riosin Lactobacillus sp. RED4. Jur-nal Kimia Khatulistiwa 3(4): 14-20

Layadi., N. P. Setyandini., Aylianawati, F. E dan Setyaretjo. (2009). Penga-ruh Waktu Simpan Terhadap Kua-litas Soyghurt dengan Penam-bahan Gula dan Stabilizer. J. Widya Teknik, 8(1): 1-11.

Lindawati, S. A., N. L. Sriyani., M. Hartawan., dan I.G. Suranjaya. (2015). Study mikrobiologis kefir dengan waktu simpan berbeda. Majalah Ilmiah Peternakan 18(3): 95-99.

Marlina, E.T., Hidayati, Y.A. dan Badruzzaman, D.Z. (2019). Pengo-lahan Terpadu Limbah Ternak di Kelompok Tani Rancamulya Sumedang. Jurnal Mitra Kencana Teknologi Tepat Guna, 3(1), 5-12.

Putro, B. P., Walidaini, R. A., Samudro, G. dan Samudro, W. D. (2016). Peningkatan Kualitas Kompos Sampah Organik Kampus dengan Diperkaya Pupuk NPK dan Urea. Prosiding SNST Ke-7 Fakultas Teknik Universitas Wahid Hasyim, Semarang, Indonesia.

Primurdia, dkk. (2014). Aktivitas Anti-oksidan Minuman Probiotik Sari Buah Kurma (Phoenix dactilyfera L.) dengan Isolat L.Plantarum dan L. Casei. Jurnal Pangan dan Agroindustri, 3(2), 98-109.

Purkan P, Baktir A dan Sumarsih S, (2014). Exploration of Chitinolytic Bacteria from Organic Waste: Isolation and Characterization of Chitinase Enzymes. Molecule Vol 9(2): 128–135.

Rahayu, W. P. dan C. C. Nurwitri. (2012). Mikrobiologi Pangan. IPB Press, Bogor.

Rasit N., Fern L.H., dan Ghani (2019). Production and Characterization of Eco Enzyme Produced From Tomato and Orange Wastes and Its Influence On The Aquaculture Sludge. International Journal of Civil Engineering and Technology, 10(3): 967–980.

Rizki Adrianto, D. W. (2020). Total Bakteri Asam Laktat, Total Asam, Nilai Ph, Sineresis, Total Padatan Terlarut Dan Sifat Organoleptik Yoghurt Metode Back Slooping. Agritechno. 13(2), 105-111

Septiani, A. H., Kusrahayu dan A. M. Legowo. (2013). Pengaruh penam-bahan susu skim pada proses pembuatan frozen yogurt yang berbahan dasar whey terhadap total asam, pH dan jumlah bakteri asam laktat. Animal Agriculture Journal. 2(1), 225-231.

Sharah. A., R. Karnila., dan Desmelati. (2015). Pembuatan Kurva Pertum-buhan Bakteri Asam Laktat yang Diisolasi dari Ikan Peda Kembung (Rastrelliger sp.). Jurnal Online Mahasiswa (JOM) Bidang Perika-nan dan Ilmu Kelautan. 2(2):1-8.

Surbakti, F. H. dan Hasanah, U. (2019). Identifikasi dan Karakterisasi Bakteri Asam Laktat pada Acar Ketimun (Cucumis sativus L.) Sebagai Agensi Probiotik. Jurnal Teknologi Pangan dan Kesehatan, 31-37.

Supriyanto. (2020). Pengaruh Peng-gunaan Substrat pada Pengom-posan Secara Anaerob Mengguna-kan Tandan Kosong Kelapa Sawit (TKKS) dari Limbah Media Jamur Merang. Jurnal Daun, 7(1), 50-66.

Tjampakasari, C. R. dan Hanifah, N. (2023). Kultivasi dan Identifikasi Bakteri Anaerob Bactereroides fragilis. Mahesa: Malahayati Heal-th Student Journal, 3717-3729.

Waluyo. (2007). Mikrobiologi Umum. UMM Press, Malang.

Widodo. (2019). Bakteri Asam Laktat Strain Lokal. Gadjah Mada Univer-city Press: Yogyakarta.

Widyadnyana, D.G.A., I.D.M. Sukrama dan I.W. Suardana. (2015). Identifikasi bakteri asam laktat isolat 9A dari kolon sapi bali sebagai probiotik melalui analisis gen 16S rRNA. Jurnal Sain Veteriner, 33(2): 228-233.

Wistiana, D. dan Zubaidah, E. (2015). Karakteristik Kimiawi Dan Mikrobiologis Kombucha Dari Berbagai Daun Tinggi Fenol Selama Fermentasi. Jurnal Pangan dan Agroindustri, 3(4): 1446- 1457




DOI: https://doi.org/10.24198/jthp.v5i1.54289

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2024 Jurnal Teknologi Hasil Peternakan

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Jurnal Teknologi Hasil Peternakan is indexed in:

 

               

 

 

In association with: