Efektivitas Kitosan sebagai Edible Coating Karkas Ayam Broiler

Ken Ratu Gharizah Alhuur, Eggy Muhammad Juniardi, Kusmayadi Suradi

Abstract


The purpose of this study is to obtain the chitosan concentration which provides the most optimal effect on the quality of broiler chicken carcasses in terms of total bacterial counts, storability at room temperature storage (27-30℃) and carcass acceptability. The study was conducted experimentally with a completely randomized design, using four treatments and five repetitions. The trial was carried out by dipping the broiler chicken carcass into for levels of chitosan concentration, namely 0%, 1%, 2%, and 3% for three seconds and then drained for 10 minutes. The results showed that the chitosan solution with a concentration of 3% as edible coating on broiler chicken carcasses showed the best results in suppressing the number of bacteria (TPC = 47.38×106 CFU/g), and extending shelf life (1076,40 minutes), as well as acceptability is still preferred by the panelists.

Keywords


carcass; chitosan; edible coating.

References


Badan Pengawas Obat dan Makanan Republik Indonesia. (2016). Krite-ria Mikrobiologi dalam Pangan Olahan. Lampiran Peraturan Kepala Badan Pengawas Obat dan Makanan Republik Indonesia No. 16 Tahun 2016. 31.

Damayanti, W., Rochima, E., & Hasan, Z., (2016). Aplikasi Kitosan seba-gai Antibakteri pada Filet Patin Selama Penyimpanan Suhu Ren-dah. JPHPI, 19(3):321-328.

Hajrawati, Fadliah, M., Wahyuni, & Arief, I. I. (2016). Kualitas Fisik, Mikrobiologis, dan Organoleptik Daging Ayam Broiler pada Pasar Tradisional di Bogor. Jurnal Ilmu Produksi dan Teknologi Hasil Peter-nakan, (4)3:386-389.

Harjanti, R. S. (2014). Kitosan dari Lim-bah Udang sebagai Bahan Penga-wet Ayam Goreng. Jurnal Rekaya-sa Proses, (8)1:12-19.

Nirmala, D., Masithah, E. D., & Purwanto, D. A. (2016). Kitosan sebagai Alternatif Bahan Penga-wet Kamaboko Ikan Kurisi (Nemipterus nemathoporus) pada Penyimpanan Suhu Dingin. Jur-nal Ilmiah Perikanan dan Kelautan, (8)2:109-125.

Pipih, S., Yayandi, G., & Dadi, R. (2008). Kajian Efek Daya Hambat Kito-san terhadap Kemunduran Mutu Fillet Ikan Patin (Pangasius hypop-thalmus) pada Penyimpanan Su-hu Ruang. Buletin Teknologi Hasil Perikanan, (9):89-100.

Poppy, T. O., Khabibi, & Aminin, A. L. N. (2016). Pemanfaatan Kitosan Termodifikasi Asam Askorbat sebagai Bahan Antimikroba pada Daging Ayam Karkas Broiler. Jurnal Kimia Sains dan Aplikasi, (19)2:38-44.

Puntodewo, S. (1998). Analisis Kualitas Susu dan Daging. Penerbit Univer-sitas Airlangga. Surabaya. 38-47.

Purwatmaja, A. B., Widati, A. S., & Widyastuti, E. S. (2013). Pengaruh Perendaman Bakso Daging Ayam dalam Larutan Kitosan Ditinjau dari Kualitas Mikrobiologis dan Fisik. Fakultas Peternakan Univer-sitas Brawijaya. Malang.

Ratna, A. & Sugiyani, S. (2006). Pembuatan Kitosan dari Kulit Udang dan Aplikasinya Untuk Pengawetan Bakso. Makalah Penelitian, Universitas Dipenogoro. Semarang. 2-3.

Riski, R. & Sami, F. J. (2015). Formulasi Krim Anti Jerawat dari Nano-partikel Kitosan Cangkang Udang Windu (Penaeusmonodon). JF FIK UINAM, (2)4.

Sarwono, R. (2010). Pemanfaatan Kitin/Kitosan sebagai Bahan Antimikroba, Pusat Penelitian Kimia, Lembaga IImu Pengetahuan Indonesia.

Standar Nasional Indonesia. (2008). Metode Pengujian Cemaran Mikroba dalam Daging, Telur dan Susu, serta Hasil Olahannya. SNI 01-2897-2008. Jakarta: Dewan Standardi-sasi Nasional.

Sugita, P., Wukirsari, T., Sjahriza, A., & Wahyono, D. (2009). Kitosan Sum-ber Biomaterial Masa Depan. IPB Press: Bogor.

Suherman, B., Muhdar, L., & Rosmala, D. S. T. (2018). Potensi Kitosan Kulit Udang Vannemei (Litopena-eus bannamei) sebagai Antibakteri terhadap Staphylococcus epidermis, Pseudomonas aeruginosa, Propioni-bacterium agnes, dan Escherichia coli dengan Metode Difusi Cak-ram Kertas. Media Farmasi, (9)1.

Suptijah, P. (2006). Deskripsi Karakte-ristik Fungsional dan Aplikasi Kitin Kitosan. Di dalam Prosiding Seminar Kitin Kitosan 2006. IPB: Bogor. 16-17.

Wahyuni, S., Khaeruni, A., & Hartini. (2013). Kitosan Cangkang Udang Windu sebagai Pengawet Ikan Gabus (Channa striata). JPHPI, (16)3:233-241.

Wardaniati, R. A. & Setyaningsih S. (2009). Pembuatan Chitosan dari Kulit udang dan Aplikasinya untuk Pengawetan Bakso. Jurusan Teknik Kimia Fakultas Teknik Undip.

Windi, Rochima, E. &Hasan, Z. (2016). Aplikasi Kitosan Sebagai Anti-bakteri pada Filet Patin Selama Penyimpanan Suhu Rendah. JPHIP, (19)3. DOI: 10.17844/jphip.2016.19.3.321




DOI: https://doi.org/10.24198/jthp.v1i1.24093

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2020 Jurnal Teknologi Hasil Peternakan

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Jurnal Teknologi Hasil Peternakan is indexed in:

 

               

 

 

In association with: