Pengaruh Pemberian Ekstrak Jambu Biji (Psidium guajava) terhadap Daya Ikat Air, Susut Masak, Keempukan, dan pH Daging Ayam Petelur Afkir

Muhamad Teja Haikal, Lilis Suryaningsih, Eka Wulandari

Abstract


Rejected laying hens meat are less attractive to the public, because it has a tough texture. Guava fruit (Psidium guajava) contains ascorbic acid which can be used as a meat tenderizer, therefore research was carried out to determine the effect of giving guava extract (Psidium guajava) to water holding capacity, cooking loss, tenderness and pH of rejected layer hens meat. The research has been carried out at the Laboratory of Animal Products Processing Technology, Faculty of Animal Husbandry, Padjadjaran University on March 2021. The research was conducted with experimen-tally methods using a completely randomized design (CRD) with 4 treatments is the immersion of guava extract with an amount of 20% (P1), 30% (P2), 40% (P3), 50% (P4). Immersion was carried out for 30 minutes with each treatment repeatition 5 times. The result of this research were giving guava extract with a concentration of 40% gave the best effect with using Duncan’s multiple rage test, with the value of water holding capacity 20,11 %, cooking loss 28,28 %, tenderness 30,28 mm/g/10 second and pH 6,64 on rejected layer hens meat.


Keywords


Guava Extract; pH; Physical Properties of Meat; Rejected Layer Hens Meat.

References


Arifin, H., Agustina, dan Z. Rizal. (2013). Pengaruh Pemberian Jus Jambu Biji Merah (Psidium guajava L.) Terhadap Jumlah Sel Eritrosit, Hemoglobin, Trombosit, dan Hematokrit Pada Mencit Putih. Jurnal Sains dan Teknologi

Farmasi. 18 (1):43-48.

Dahlan. D. N. A. (2019). Perbedaan Kandungan Vitamin C Selai Cempedak Pada Pemeraman Tradisional dengan Pemeraman Karbid. Agroradix. 3(1): 38-45

Direktorat Gizi Departemen Kesehatan RI. (1981). Daftar Komposisi Bahan Makanan. Bharatara Karya Aksara. Jakarta.

Hermawati, G., S. Denny, S. Lilis. (2016). Pengaruh Perendaman Sari Buah Stroberi (Fragari vesca) dalam Berbagai Konsentrasi Terhadap Mutu Fisik Daging Ayam Petelur Afkir. Jurnal Unpad. 5(4): 1-10.

Kamila, M. T., R. Obin, S. S. Denny. (2015). Pengaruh Berbagai Konsentrasi Sari Buah Markisa Kuningn (Passiflora flavicarpa) Terhadap Mutu Fisik Daging Ayam Petelur Afkir. Jurnal Unpad. 4(3): 1-6

Lonergan, E. H., W. Zhang, dan S. M. Lonergan. (2010). Bioshemistry of Postmortem Muscle-Lessons on Mechanisms of Meat Tenderization. Meat Science. 86(1):184-195.

Nurwantoro, V., P. Bintoro, A. M. Legowo, A. Purnomoadi, L. D. Ambara, A. Prokoso, dan S. Mulyani. (2012). Nilai pH, Kadar Air dan Total Escherichia coli Daging Sapi yang dimarinasi Dalam Jus Bawang Putih. Jurnal Aplikasi Teknologi Pangan. 1(2):20-22

Palandeng F.C., C. M. Lucia, L. Frans. (2016). Karakteristik Fisiko-Kimia dan Sensori Sosis Ayam Petelur Afkir yang Difortifikasi dengan Pasta Dari Wortel. Jurnal Ilmu dan Teknologi Pangan. 4(2):19-28.

Rizal, S., N. Fibra, F. Melza. (2013). Pengaruh Penambahan Sari Buah Jambu Biji Merah (Psidium guajava L.) dan Glukosa Terhadap Total Bakteri Asam Laktat dan Karakteristik Organoleptik Minuman Sinbiotik Cincau Hijau (Premna oblongifolia Merr). Jurnal Teknologi Industri dan Hasil Pertanian. 18(2): 144-156.

Rosyidi, D. (2009). Pengaruh Penambahan Limbah Udang Terfermentasi Aspergillus niger pada Pakan Terhadap Kualitas Fisik Daging Ayam Broiler. Jurnal Ilmu dan Teknologi Hasil Ternak. 4(1):1-10.

Samodra. E. P., dan H. Cahyono. (2010). Kualitas Fisik Daging Sapi Peranakan Ongole dengan Pemberian Asam Askorbat dan Penyimpanan pada Suhu 5oC. Sains Peternakan. 8(1):26-31.

Soeparno. (2015). Ilmu dan Teknologi Daging. Cetakan Ke–6 (Edisi Revisi). Gadjah Mada University Press. Yogyakarta.

Tiofani, W. (2014). Efek Penggunaan Berbagai Konsentrasi Sari Jeruk Nipis (Citrus aurantifolia) sebagai Perendam Daging Ayam Petelur Afkir Terhadap Mutu Fisik. Jurnal Unpad. 3(2).

Triyono, A. (2010). Mempelajari Pengaruh Penambahan Beberapa Asam pada Proses Isolasi Protein Terhadap Tepung Protein Isolat Kacang Hijau (Phaseolus radiatus L.). Seminar Rekayasa Kimia dan Proses. 1-9.




DOI: https://doi.org/10.24198/jthp.v2i2.35526

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2022 Jurnal Teknologi Hasil Peternakan

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Jurnal Teknologi Hasil Peternakan is indexed in:

 

               

 

 

In association with: