Evaluasi Sifat Fisik, Kimia dan Mikrobiologi pada Susu Sapi Segar yang Didapat dari Beberapa Kelompok Ternak di KSU Mitra Jaya Mandiri Ciwidey, Kabupaten Bandung

Silvia Septiani, Rd. Febrianto Christi, Andry Pratama

Abstract


Milk constituent components and milking hygiene affect the quality of fresh cow's milk. This study aims to determine the physical, chemical and microbiological properties of fresh cow's milk obtained from KSU Mitra Jaya Mandiri covering Ciwidey District, Pasirjambu District and Rancabali District, Bandung Regency, West Java. To determine the quality of fresh milk, it must go through tests such as alcohol tests, specific gravity, protein content, fat content, non-fat dry matter content, pH value and Total Plate Count in fresh cow's milk. The milk sample used in this study was cow's milk in the 2nd and 3rd lactation periods with a total sample of 26 for each lactation, 13 samples of fresh cow's milk. The research method used is a quantitative descriptive analysis by calculating the average, minimum, and maximum values, standard deviation, and coefficient of variation. The results showed that the average specific gravity was 1,029, the average protein content was 3,33%, the average fat content was 3,24%, the average BKTL was 9,15%, the average pH was 6,67, the average Total Plate Count was 18,4x105   CFU/mL, so Fresh cow's milk obtained from KSU Mitra Jaya Mandiri meets the criteria of the Indonesian National Standard (2011).


References


Akbar, R. El. (2019). Kajian Kadar Lemak Dan Protein Kambing Saanen. Journal Of Animal Husbandry Science (JANHUS). 4(1): 40–46.

BPS Kabupaten Bandung. (2021). Keca-matan Ciwidey Dalam Angka 2021.

BSN. (2011). SNI 3141.1:2011 Susu segar Bagian 1: Sapi. Standar Nasional Indonesia. 1–4.

Farid, M., & Sukesi, H. (2011). Pengembangan susu segar dalam negeri untuk pemenuhan kebu-tuhan susu nasional. Buletin Ilmiah Litbang Perdagangan. 5(2): 196–221.

Legowo, A. M. (2002). Sifat Kimiawi, Fisik dan Mikrobiologis Susu. Hal. 3–44

Mahardika, H. A., Trisunuwati, P., & Surjowardojo, P. (2016). Pengaruh suhu air pencucian ambing dan Treat Dipping terhadap Jumlah Produksi, Kualitas dan Jumlah Sel Somatik Susu Pada Sapi Peranakan friesian Holstein. Buletin Peter-nakan. 40(1): 11–20.

Meutia, N., Rizalsyah, T., Ridha, S., & Sari, M. K. (2016). Residu Antibio-tika Dalam Air Susu Segar yang Berasal Dari Peternakan di Wilayah Aceh Besar ( Antibiotic Residuesin Water Fresh Milk Derivat From Farms in TheTerritory of Aceh Besar ). Jurnal Ilmu Ternak. 16(1), 1–5.

Murti, A. T., Setyowati, K., & Astuti, F. K. (2022). Faktor-Faktor yang Berperan Mempengaruhi Kepu-tusan Pembelian Konsumen terhadao Produk Susu Segar dan Olahan di Malang : Studi Kasus di Koperasi SAW Pujon. Jurnal Ilmu dan Teknologi Peternakan. 10(1): 18–25.

Shelly Wulandari, Mas’ud Hariadi, O. S. W. (2017). Pengaruh Pemberian Konsentrat Pada Periode Laktasi Terhadap Berat Jenis, Kadar Lemak Dan Kadar Bahan Kering Susu Sapi. Agroveteriner. 5(2): 180–188.

Sofriani, N. (2012). Pengaruh Pembe-rian Silase Daun Singkong (Manihot esculenta) Terhadap Penggunaan Nutrien Pakan, Produksi, dan Kualitas Susu Kambing Peranakan Etawah (PE). Tesis.

Subagyo, Y., Nugroho, S., Widodo, H. S., & dkk. (2022). Total Solid Dan Berat Jenis Susu Segar Di Kecamatan Sumbang Dan Baturraden Kabupaten Banyumas. Prosiding Seminar Teknologi dan Agribisnis Peternakan IX. Hal. 14–15.

Sukmawati, N. M. S. (2014). Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Susunan Dan Keadaan Air Susu. Bahan Ajar Ilmu Ternak Perah. Hal. 1–26.

Warni. (2014). Kualitas Susu Sapi Perah Di Kabupaten Sinjai dan Kaitannya Dengan Infeksi Listeria monocytogenes. Skripsi.

Wijiastutik, D. (2012). Hubungan Higiene dan Sanitasi Pemerahan Susu Sapi dengan Total Plate Count pada Susu Sapi di Peternakan Sapi Perah Desa Manggis Kabupaten Boyolali. Jurnal Kesehatan Masyarakat. 1(2): 934–944.

Yusuf, A., Kentjonowaty, I., & Humaidah, N. (2021). Pengaruh Hygiene Pemerahan Terhadap Jumlah Mikroba Dan pH Susu Sapi Perah. Jurnal Dinamika Rekasatwa, 4(1): 12–17.




DOI: https://doi.org/10.24198/jthp.v4i2.52413

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2023 Jurnal Teknologi Hasil Peternakan

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Jurnal Teknologi Hasil Peternakan is indexed in:

 

               

 

 

In association with: